Klanttevredenheid

Medewerkerstevredenheid vanaf dag één


Het is belangrijk om bewust bezig te zijn om het nieuwe medewerkers zo comfortabel en leuk mogelijk te maken in hun werkomgeving. Een hoge medewerkerstevredenheid zorgt immers voor een hogere klanttevredenheid. Met de volgende drie tips creëer je in een mum van tijd een leuke werkomgeving voor nieuwe medewerkers.

Werkomgeving en medewerkerstevredenheid

De werkomgeving van een team kan een belangrijke rol spelen bij het aantrekken en up en running krijgen van nieuwe collega’s. Bij het woord werkomgeving denk je al snel aan de fysieke werkomgeving en je eigen werkplek. Maar ook teamrituelen, gewoontes en verhalen die verteld worden binnen een team horen hierbij. De werkomgeving als geheel draagt bij aan de identiteit van een team en kan goed gebruikt worden om een nieuwe collega zich sneller thuis te laten voelen binnen dat team. Hierdoor kan een nieuwe collega sneller aan de slag en maak je als organisatie direct een goede start met medewerkerstevredenheid. Wat kun je doen?

Organiseer een rondleiding

Laat nieuwe medewerkers kennis maken met de nieuwe werkomgeving, door zo snel mogelijk een rondleiding te organiseren. Op de SEE gemeentedag hoorde ik een gemeente vertellen dat zij een rondleiding door de stad organiseren tijdens de eerste werkweek van een nieuwe collega. Ook zijn er organisaties die virtuele rondleidingen hebben, zodat de nieuwe medewerker al vóór de eerste werkdag het kantoor kan ontdekken en op die manier de weg al weet. De ontwikkelingen op het gebied van Artificial Intelligence kunnen dus ook een rol spelen op de klantervaring.

Warm welkom

Creëer een nieuw ritueel en stuur met collega’s een kaartje naar de nieuwe medewerker vóór de eerste werkdag. Dan voelt je nieuwe collega zich welkom in het team. Een ander mooi voorbeeld is om een week voor de eerste werkdag te bellen om persoonlijk te vertellen dat het team uitkijkt naar de komst van de nieuwe medewerker. Geef hierbij aan dat er een mail volgt met een agenda voor de eerste dag of week en praktische informatie over parkeren, lunchen et cetera. Dit haalt meteen de onzekerheid en nervositeit bij de nieuwe medewerker weg.

Ook ken ik een organisatie die de nieuwe collega’s samen een borrel laat organiseren. Op deze manier leren zij elkaar goed kennen en hebben ze meteen de kans zich voor te stellen aan de rest van de organisatie. Bovendien heeft de organisatie dan een leuke borrel.

medewerkerstevredenheid

Vertel verhalen

Verhalen die binnen een team verteld worden, zorgen ervoor dat iemand zich snel thuis voelt. De verhalen zorgen namelijk voor vertrouwen en dit vertrouwen is belangrijk voor de samenwerking in een team. Gebruik de eerste week om de leuke verhalen van het team te vertellen aan je nieuwe collega. De nieuwe medewerker kan ook een persoonlijk stukje over zichzelf schrijven of vertellen, zodat het team op een makkelijke, laagdrempelige manier de nieuwe collega leert kennen. Maak met het team én de nieuwe collega ook nieuwe verhalen, bijvoorbeeld door het organiseren van een teamuitje.

App voor indiensttreding

Tegenwoordig bestaan er ook apps die bovenstaande tips allemaal samenbrengen. Via zo’n app kan de nieuwe werknemer het hele indiensttredingsproces volgen, van sollicitatie tot eerste werkdag. Ook is er allerlei interessante informatie over de nieuwe werkgever te vinden in de app.

Medewerkerstevredenheid én tevreden klanten

Door bovenstaande tips op te volgen, zorg je voor een warm welkom voor een nieuwe medewerker. De medewerkerstevredenheid is een eerste stap naar klanttevredenheid, want tevreden medewerkers beschikken vaak over middelen om klanten goed te begrijpen. Hiernaast hebben tevreden medewerkers relatief veel energie en een drive om goede service te leveren. Kortom, hoe eerder een medewerker blij is, hoe beter.

Heb je behoefte aan meer tips? Lees hier de 10 tips om een nieuwe collega thuis te laten voelen.

Klanttevredenheid
Hoe goed is de klantenservice in de bouwmarkt?
Customer Journey
Is de indiensttreding goed geregeld?
Service Excellence
Meer aandacht voor je afdeling