Service Excellence

Zie jij waar de cloud naartoe drijft?


Als je op een ICT-afdeling werkt, heb je regelmatig te maken met de cloud. De cloud heeft onze manier van werken drastisch veranderd, maar welke veranderingen kunnen we nog meer verwachten? Zie jij waar de cloud naartoe drijft? Welke gevolgen heeft de cloud voor je klanten?

Bij SEE the Cloud presenteerden verschillende sprekers hun visie op de cloud. Wat gaat de cloud ons brengen?

Het tijdperk van de klant is aangebroken

David Wheable van Forrester vertelt dat het tijdperk van de klant is aangebroken. Als consumenten creëren we onze eigen ecosystemen van apps en devices die ons helpen onze doelen te bereiken. Als service-afdelingen moeten we onderdeel worden van het ecosysteem van onze klant.

Hoe zorg je nou dat jij je klant dichter bij zijn doelen brengt? Daar kan de cloud je bij helpen. De cloud wordt nu nog voornamelijk gebruikt om data op te slaan, maar kijk ook naar de toekomst: apps zullen via de cloud samenwerken en één geïntegreerd digitaal ecosysteem vormen voor je klant. Dan hoeven je klanten niet meer verschillende interfaces te gebruiken bij iedere stap van hun klantreis. Zo help je klanten echt: breng ze in de perfecte flow, zodat ze altijd toegang hebben tot alle informatie en middelen die ze nodig hebben.

Samenwerken in een cloud

Een ander voordeel van samenwerken met een cloudprovider is dat je als afdeling niet meer zelf alle systemen draaiende hoeft te houden. Jouw team blijft verantwoordelijk voor de beschikbaarheid, kwaliteit en veiligheid van je systemen, maar je cloudprovider neemt een deel van de uitvoerende taken op zich. Zo houden jouw teams meer tijd over voor innovatie en onderzoek naar nieuwe technologie.

the cloud

De toekomst is nevelig

De cloud wordt steeds meer onderdeel van ons dagelijkse werk, maar wat kunnen we in de toekomst verwachten? De toekomst is nevelig, maar dat is niet alleen omdat-ie moeilijk te voorspellen is. Hans Timmermans, CTO bij Dell EMC, voorspelt dat we in de toekomst meer zullen horen van fog computing, ook wel bekend als cloudlets.

Cloudlets, legt Hans Timmermans uit, zijn kleinere versies van de cloud, die je dichtbij je eigen organisatie houdt. Je hebt alle voordelen die de cloud ook biedt, maar op veel kleinere schaal.

Cloudlet in plaats van gewone clouddienst

Voordelen van cloudlets

Maar waarom zou je een cloudlet kiezen in plaats van een gewone clouddienst? Als je werkt met mobiele apps of andere software die snelle communicatie met je servers vereisen, kunnen cloudlets je leven een stuk makkelijker maken. Het idee van cloudlets is dat ze niet zozeer worden gezien als een wolk hoog in de lucht, maar meer als een nevel om je ICT-systeem heen. Doordat apps nauwer met elkaar verbonden zijn, wisselen ze sneller data uit.

Daar komt bij dat cloudlets je beschermen tegen een mogelijke vendor lock-in van een cloudprovider. Het kost tijd en dus ook geld om grote hoeveelheden data te verplaatsen over lange afstanden. Hoe meer data je verplaatst, hoe meer tijd je kwijt bent. Als je dus weg wilt bij je cloudprovider en je wilt je data meenemen, dan heb je geld nodig om die data te verplaatsen en elders op te slaan. Omdat je cloudlets juist dichtbij zijn, kun je data makkelijker verplaatsen en behoud je de controle over het beheer.

Ben je dus op zoek naar een goedkoper, sneller en beter beheersbaar alternatief voor de cloud, dan zijn cloudlets misschien wel precies wat je zoekt.

Nadelen van cloudlets

Maar de toekomst met cloudlets is toch niet alleen maar zonnig? Dat klopt. Cloudlets bieden vaak niet dezelfde capaciteit als de cloud. En als je op zeer grote afstand toegang wilt hebben tot je data, past een gewone cloudoplossing waarschijnlijk beter bij jouw organisatie. Je bent dan minder onafhankelijk, maar misschien wel effectiever omdat je de capaciteit van de cloud goed gebruikt. En ook als je je cloud-data niet zelf wilt beheren, is het een goed idee om op zoek te gaan naar een cloud provider.

Meer over SEE weten?

Benieuwd naar meer inzichten van SEE the cloud? Bekijk alle presentaties en interviews op de SEE afterpage.

Service Excellence
Maak je met AI en robotisering je klanten blij?
Service Excellence
Het dagboek van een service excellence expert
Service Excellence
3 relatietips voor IT’er en klant